Testy i akcesoria do sterylizacji

Wybór gabinetu stomatologicznego zależy nie tylko od umiejętności lekarza przeprowadzającego zabiegi, ale także od gwarancji bezpieczeństwa używanego sprzętu medycznego. Bezpieczny sprzęt medyczny to taki, który utrzymuje odpowiedni poziom czystości mikrobiologicznej, co osiąga się przez proces sterylizacji, dający efekt jałowego wyrobu. Metody monitorowania tego procesu dzielą się na fizyczne, chemiczne i biologiczne. Głównym celem sterylizacji w stomatologii jest eliminacja wszelkich drobnoustrojów zdolnych do przenoszenia zarazków i wywoływania infekcji. W naszym asortymencie znajdują się dokładnie wybrane testy i akcesoria do sterylizacji od uznanych producentów, które zapewniają wysoką efektywność i bezpieczeństwo.

Kategorie
Filtruj
  • 6,00 zł - 1 666,00 zł

Produkty: 23

Jak klasyfikowane są narzędzia i sprzęt, który poddaje się sterylizacji?

Każda osoba, która jest odpowiedzialna za te procesy, powinna zacząć od przeanalizowania stosowanego sprzętu oraz narzędzi pod kątem ryzyka. Stosowane narzędzia i sprzęt można podzielić na trzy grupy. W pierwszej grupie znajdują się wysokiego ryzyka (krytyczne) -kontaktujące się z uszkodzoną skórą i błonami śluzowymi. Narzędzia te należy poddać pełnemu cyklowi przygotowania oraz sterylizacji. Kolejna grupa to średniego ryzyka (półkrytyczne)-przy rutynowym stosowaniu nie mają kontaktu z uszkodzoną skórą i błonami śluzowymi, przeznaczone są dla pacjentów z chorobami zakaźnymi. Jeżeli jest taka możliwość należy je poddać sterylizacji, w innym razie myciu i dezynfekcji jak w przypadku wysokiego poziomu. Następna grupa to niskiego ryzyka (niekrytyczna)-nigdy nie mają kontaktu z uszkodzoną skórą. W tej grupie sprzęt podlega dezynfekcji wstępnej, myciu i dezynfekcji właściwej średniego poziomu.

Na jakie grupy i klasy dzielimy wskaźniki do sterylizacji?

Dzięki wskaźnikom można określić zarówno odpowiednie warunki w komorze, jak i kontrolować stan techniczny stosowanego w gabinecie urządzenia sterylizatora. Wskaźniki biologiczne odznaczają się zawartością przetrwalników odpowiednich sporów bakterii zdolnych do przejścia w stan wegetatywny. Wskaźniki chemiczne zawierają substancje, które zmieniają barwę po osiągnięciu wymaganych parametrów, dzięki czemu informacja o procesie otrzymywana jest od razu po zakończeniu procesu sterylizacji. Wskaźniki klasy I to nadruki na opakowania, które w wyniku czynnika sterylizującego lub temperatury zmieniają barwę. Wskaźniki klasy II, czyli testy w formie arkuszy umieszczanych w stosie serwet (typ Bowiego-Dicka). Przeznaczone są do wskazywania sprawności sterylizatora. Narzędzia powinny zostać skontrolowane przy pomocy testu Bowiego-Dicka. Wskaźniki klasy III reagują tylko na jeden czynnik krytyczny ściśle określony przez producenta. Należy zwrócić szczególną uwagę przy interpretacji tych wskaźników, ponieważ z reguły nie świadczą one o całości procesu sterylizacji. Klasa IV reagują na dwa parametry jak temperatura i czas. Wskaźniki klasy V reagują dopiero po osiągnięciu wszystkich określonych parametrów krytycznych wymaganych do pełnego procesu sterylizacji. Wskaźniki klasy VI  jak wskaźniki klasy V reagują na wszystkie parametry krytyczne procesu.